De goudprijs nadert een nieuw record

De goudprijs is weer op zijn hoogtepunt. Dat komt door de economische crisis, de eurocrisis, de activiteit van de centrale banken en de toegenomen interesse van investeerders. Dit zal onvermijdelijk leiden tot een nieuwe stormloop in de goudindustrie, en niet in de laatste plaats tot nieuwe vragen zoals; Is dit het juiste moment om goud te verkopen of is het het beste om nog te wachten? Zal de prijs van goud stijgen of vlakt deze snel af?

Verkoop ook uw goud op dit hoogtepunt.

Achtergrond

Goud heeft de afgelopen tien jaar een interessante evolutie doorgemaakt en kost nu ongeveer vier keer meer per gram dan aan het begin van het decennium. Als je de prijs daarentegen vergelijkt met 2007 of 2008, toen de economische crisis in een stroomversnelling kwam, dan is de prijs van goud verdubbeld. Het bereikte een nieuw record van maar liefst € 3,9 per gram in de tweede helft van 2011, of maar liefst USD 1.900 per troy ounce (31,1 g), de internationale standaard voor edelmetaalprijzen.

De goudkoorts brak los

Na de piekwaarden van 2011 vlakte de goudprijs af en begon deze te dalen. Hierdoor dachten sommige schatters dat de gloriedagen voor goud en andere edelmetalen voorbij waren. Ze trokken aan het verkeerde eind. De goudprijs begon in de zomer van 2012 weer te stijgen en zette in de herfst dezelfde trend door. De herfst wordt traditioneel gezien als een goed seizoen voor goud vanwege de toenemende vraag naar sieraden. Dit jaar heeft het ook vanuit een andere richting aan populariteit gewonnen.

Een nieuwe goudkoorts

De centrale banken hebben de laatste jaren de prijs van goud opgedreven door meer geld te drukken. Het drukken van meer geld heeft geleid tot snelle inflatie, oftewel een verzwakking van de waarde van geld. De centrale banken van de EU, de VS, Japan en China, met andere woorden, alle grootste economische machten, hebben dit soort ontwikkeling door hun acties versterkt.

De inflatie is echter niet zo radicaal als de goudprijs en de maatregelen van de centrale banken suggereren. Een groot deel van het “recent bijgedrukte geld” blijft in de bankwereld achter in de vorm van een veiligheidsdeposito of wordt teruggegeven aan staatsschuldverplichtingen. Wanneer de banken het geld beginnen uit te lenen aan particulieren klanten en het de normale handel bereikt, neemt de inflatiedruk toe. De stijgende goudprijs vandaag is dan ook grotendeels te wijten aan deze verwachte inflatie.

Zit de goudprijs in een bubbel?

Ondanks de recordcijfers voor de goudprijs van het afgelopen jaar, is deze nog steeds niet op zijn “echte” piek. Dat wil zeggen dat de prijs van goud in verhouding tot de inflatie zijn hoogtepunt nog niet bereikt heeft. Rekening houdend met de inflatie is er nog een lange weg te gaan naar het niveau van 1980. Toen lag de prijs van goud rond de 2000 USD/oz. Vervolgens zakte de prijs in korte tijd en werd ze na een paar jaar slechts gehalveerd. Met die informatie kun je gemakkelijk de conclusie trekken dat de prijs van goud weer in een bubbel zit. 

Natuurlijk blijft een hoge inflatie een risico, zeker vanwege de neiging van centrale banken om economische problemen op te lossen door meer geld te drukken. Inflatie en de prijs van goud gaan hand in hand. Als de westerse wereld erin slaagt haar economie weer op orde te krijgen, zou de prijs van goud moeten dalen. Maar dit wordt beïnvloed door meerdere factoren en er zijn weinig zekerheden in de bankensector. Zelfs onder economen en experts zijn er verdeelde opvattingen over waar de goudprijs naartoe gaat. De huidige prijs die u krijgt voor uw goud is dus een hoge prijs vergeleken met de afgelopen decennia. We raden aan hiervan te genieten vooraleer de prijs misschien weer zakt. 

Lees wat onze klanten zeggen

Heel erg tevereden met jullie service!

Patricia

Op tv de reclame van Goudbrief gezien

Op tv de reclame van Goudbrief gezien. Ik had nog wat rest en beschadigde sieraden. Deze opgestuurd en binnen korte tijd was het door Goudbrief getaxeerd en een mooi geld bedrag aan mij overgemaakt. Omdat ik iets verkeerd had gedaan, contact gehad met de klantenservice, die mij goed heeft geholpen en zodoende alles correct is verlopen. Ik zou het zeker aanbevelen of zelf weer doen!

Miranda

Ik had een armband van 33 gram 18K

Ik had een armband van 33gram 18k. Heb die opgestuurd, en kreeg vrij snel een waardebepaling via de mail. Deze vond ik persoonlijk te laag. Ik heb dat terug gemaild, samen met mijn berekening van de waarde. Kreeg binnen 24uur een mail terug, met daarin een nieuwe waardebepaling. En deze was zeer redelijk, dus heb het bod toen meteen geaccepteerd. 24 uur later had ik het geld op mijn rekening. 5 sterren voor klantenservice en afhandeling. Netjes en betrouwbaar.

Klant